Vietimme parisuhdeviikkoa

18.11.2018

Tällä viikolla vietettiin parisuhteen teemaviikkoa. Parisuhdeviikko on parisuhteen hyvinvoinnin viikko. Mitä teille parisuhde merkitsee? Miten teidän parisuhde voi? Nyt on hyvä pysähtyä miettimään näitä kysymyksiä. Hyvä on myös miettiä, millaista mallia haluat näyttää lapsellesi parisuhteesta. 

Parisuhde muuttuu helposti lapsen syntymän jälkeen. Tavallisesti voidaan olla liiaksi lapsessa kiinni ja parisuhdetta ei huomioida tarpeeksi. Uppoudu nyt menneisyyteen ja mieti, miten tärkeä kumppanisi oli ennen lapsen syntymää. Vietitte varmasti paljon aikaa yhdessä ja parisuhdeaikaa oli ehkä liikaakin. Mutta miksi yksi pieni ihminen tai kaksi voi muuttaa niin radikaalisti parisuhdetta? Lapsi osaa olla hyvin vaativa ja pyytää äänekkäästi omien tarpeiden täyttämistä. Tämä on hyvä asia, mutta pidemmän päälle voi aiheuttaa haittaa myös lapselle, jos vanhemmat ryntäävät heti täyttämään joka ikistä lapsen toivetta. Lapsi saa varmasti tarpeeksi huomiota, koska on oppinut pyytämään. Mutta saako kumppanisi tämän saman huomion? Monesti kumppani ei saa tätä samaa huomiota. Kiintymyssuhde lapseen on tiiviimpi ja parisuhde jää helposti tämän kiintymyssuhteen ulkopuolelle. 

Miksi vanhemmat sitten riskeeraavat parisuhteensa ja unohtavat rakastamansa ihmisen? Lapsen syntymän jälkeen vanhemmat eivät välttämättä ymmärrä, että parisuhteelle tulisi antaa myös huomiota. On myös hyvä näyttää lapselle rakastavaa mallia kotona ja huomioida puolisoa arjessa. Lapsen on hyvä huomata, että parisuhde ja huomionosoitukset puolisolle ovat välillä vain vanhempien keskinäisiä juttuja. Lapsen ei aina tarvitse olla huomion keskipiste, koska lapsen on hyvä oppia kestämään myös ulkopuolisuuden tunnetta. Lapsen on hyvä nähdä, että äiti ja isä rakastavat myös tosiaan yhtä paljon. Tunne vanhempien ulkopuolelle jäämisestä on hyvää oppia lapselle tulevaisuutta ajatellen, koska myöhemmissäkin ihmissuhteissa voi jäädä ulkopuoliseksi. Ulkopuolelle jääminen opettaa lasta kestämään pettymyksiä ja ulkopuolisuuden tunnetta myös myöhemmin aikuisuudessa. Jos lapsi tietää olevansa rakastettu, niin ei lapsen tarvitse olla koko ajan keskipisteenä. Lapsi tietää kyllä olevansa rakastettu, vaikka ei koko ajan huomiota saakaan. 

Parisuhteen hyvinvointi heijastuu lapsiin. Lapsi oppii vanhemmiltaan, miten kohdellaan kumppania ja muita kanssakulkijoita. Joskus lapsi voi olla huolissaan vanhempien parisuhteesta. Hyvä parisuhde luo lapselle turvaa ja lapsen ei tarvitse kantaa huolta vanhemmistaan. Lapselle ei ole haittaa, jos vanhemmat ottaa itselleen parisuhdeaikaa ja jättää lapsen välillä hoitoon. Vanhemmat jaksavat myös paremmin vastata lapsen tarpeisiin, jos parisuhdeaikaa on tarpeeksi. On hyvä muistaa, että parisuhdeaika tuo hyvinvointia. Olet varmasti kuullut rakkaushormonista eli oksitosiinista. Lasten ja eläinten hoivaaminen lisää oksitosiinin eritystä, mutta myös oman puolison näkeminen, koskettaminen, kuunteleminen, hoivaaminen ja kehuminen nostaa oksitosiinitasojasi. Voit lisätä hyvinvointiasi, terveyttäsi ja elinikääsi antamalla aikaa rakkaallesi. 

Hyvä keskinäinen parisuhde vaikuttaa myös lasten koulumenestykseen, fyysiseen- ja psyykkiseen vointiin sekä kehittymiseen. Parisuhde on vertauskuvallisesti lapsen koti. Parisuhteita on hyvin monenlaisia. Parisuhde voi olla hyvä lapselle, vaikka puolisot olisivatkin eronneet, samaa sukupuolta tai lapsi eläisi uusperheessä. Lapseton parisuhde on myös hyvä tai parisuhde, missä lapset eivät ole omia. Ei ole olemassa oikeanlaista parisuhdetta. Parisuhteessa on tärkeintä tiedostaa, ettei voi elää toisen kautta. Luottamus toiseen mahdollistaa ymmärryksen toisen erillisyydestä. Parisuhde antaa mahdollisuuden kumppaneiden kasvuun, muutokseen ja vapautuneisuuteen. Jos toinen kunnioittaa, arvostaa, antaa tilaa ja rakastaa, niin parisuhteessa pystyy myös toteuttamaan itseään sekä luomaan yhdessä uutta. Hyvässä parisuhteessa sovitaan ja keskustellaan seksuaalisuudesta. Seksuaalisuus on muutakin kuin intiimiä kanssakäymistä. Siihen kuuluu läheisyys, koskettaminen ja rakkaudelliset sanat. Seksuaalisuutta ei voi mitata määrällä, koska seksuaalisuus pitää sisällään myös kumppaneiden välistä iloa, leikkimielisyyttä ja turvallisuuden tunnetta.

Jos tarvetta on hoitaa parisuhdetta, niin kannattaa kiinnittää ensin huomiota läheisyyteen. Mitä läheisyys parisuhteessa on? Se on sitä, että tunnet parisuhteessa yhteenkuuluvuuden tunnetta tai ystävyyden tunnetta. Pystyt siis uskoutumaan kumppanillesi ja kertomaan asioistasi rehellisesti. Piilotella ei tarvitse omia heikkouksia tai puutteitaan. Toinen asia,  mihin kannattaa kiinnittää huomiota on vetovoima. Mitä vetovoima parisuhteessa tarkoittaa? Vetovoima on jännityksen tunnetta tai jollakin tapaa jotakin sellaista, mitä odottaa innokkaasti nähdessään puolisonsa. Vetovoimaa voi lähteä hakemaan suhteeseen uudelleen, jos se on jostain syystä hävinnyt. Voitte keskustella yhdessä, mikä toisessa vetosi seurustelun alkuaikoina ja laittoi sukat pyörimään jaloissa. Jokuhan siinä täytyi olla ja mahdollista on saavuttaa se sama hehku suhteeseen uudelleen, jos lähtee tätä vain tavoittelemaan. Tärkeintä on rehellisesti kertoa puolisolleen, mikä toisessa on ehkä muuttunut erilaiseksi suhteen edetessä tai jollakin tavalla ehkä tympiväksi. Jos parisuhteessa on läheisyyttä, niin molemmat kyllä kestää kritiikkiä ja yhdessä pystytään pohtimaan rakentavasti, miksi tähän tilanteeseen on päädytty. Vetovoima voi olla hyvin pienestäkin kiinni, kuten toisen "nalkutuksesta", pukeutumisesta, laiskuudesta, liikkumattomuudesta, huonoista ruokatavoista, alkoholin käytöstä tai liiallisesta "äitimäisyydestä".  Kuulostaa pinnalliselta, mutta joskus toisessa voi ärsyttää nämä asiat. Jos parisuhteeseen saa läheisyyden ja vetovoiman takaisin, niin on mahdollista saavuttaa myös seksuaalisuus ja ilo elämään uudelleen.