Unettomuus

20.03.2018

Unettomuus on hyvin yleinen vaiva. Unettomuus on normaalia ajoittain ja terve ihminen saa seuralaisekseen välillä unettomuuden. Unettomuus voi johtua hyvin monesta asiasta, kuten menetyksestä, pettymyksestä, työstressistä, käsittelemättömistä asioista, liiallisesta iltaliikunnasta, jännittyneisyydestä, sinisestä valosta, ylivirittyneisyydestä, autonomisen hermoston ylivirittyneisyydestä tai pelosta, ettei ehdi nukkua tarpeeksi. Tiesithän tietokoneen, tv:n ja puhelimen sinisen valon olevan iltamyöhään huono juttu nukahtamisen kannalta? Tämän olen myös itse todennut.

Itse olen myös joskus uneton, mutta olen pystynyt selättämään unettomuuteni hyvien niksien avulla. Unettomuuteen voi olla myös jokin elimellinen, fyysinen tai psyykkinen syy, kuten keuhkosairaus, levottomat jalat -oireyhtymä, neurologiset sairaudet, sydän- ja verenkiertoelimistön sairaudet, muistisairaudet, hormonaaliset muutokset, masennus tai tukielinten sairaudet. Unettomuuteen ei kuitenkaan usein löydy elimellistä syytä. Lapsilla voi olla myös unettomuutta ja pienillä vauvoilla yöllinen heräily on tavallisesti normaalia yösyöttöjen, märän vaipan tai tutista vieroittamisen vuoksi. Pienet vauvat voivat tarvita myös puolen vuoden iän jälkeen yö-maidosta vieroitusta, jotta öistä tulisi levollisempia ja uni-valverytmi korjaantuisi. isommilla lapsilla unettomuus ja yöllinen heräily voi johtua pissahädän tunteesta, painajaisunista, pimeän pelosta, ylivirittyneisyydestä tai unirutiinien puutteesta.

Unettomuus on aina ahdistavaa ja pitkään jatkuessaan voi aiheuttaa mielialan laskua sekä kyvyttömyyttä suoriutua päivän askareista. Lapsen yöllinen heräily tai myöhäinen nukkumaan meneminen voi saada myös vanhemmat jaksamaan huonosti. Vanhempien päiväaikainen suoriutuminen työstä sekä kotiaskareista voi kärsiä.

Tule vastaanotolleni, jos kaipaat apua unettomuuteen. Yhdessä löydämme sinulle ja/tai perheellesi sopivat ratkaisut unettomuuden selättämiseksi. Itse olen selvinnyt myös yli "vaippavuorten" sekä unettomien öiden, niin sinäkin selviät!