Tee enemmän sitä, mikä toimii ja kukoista uudelleen! 

04.02.2019

Tee enemmän sitä, mikä toimii on hyvä neuvo kenelle tahansa. Ole myös sellainen kuin oikeasti olet. Jokaisen meistä olisi hyvä joskus syventyä miettimään, olenko juuri sellainen ihmisenä kuin oikeasti olen vai yritänkö olla jotakin muuta? Tuohan ei pidemmän päälle tule toimimaan, jos päivästä toiseen yrität olla jotakin muuta, mitä et oikeasti ole tai yrität suoriutua, vaikka voimavaroja ei olisikaan.  

Jos satut olemaan räväkkä tai hiljainen, niin älä yritä muuttua. Joskus omat luonteenpiirteet saattavat ärsyttää itseä, mutta turhaan näitä omia ominaisuuksiaan murehtii. Joskus voi suututtaa, kun ei nyt tehnytkään jotakin asiaa tai ei jaksanutkaan olla energiaa puhkuva tai ei pystynytkään olemaan sosiaalinen tai ei näyttänytkään hyvältä. Usein voimme turhaan käyttää energiaa pohtimiseen, ettei ole saavuttanutkaan niitä asioita, mitä on itselleen asettanut. Usein saatamme "piiskata" itseämme parempiin suorituksiin. Pitäisi ymmärtää, ettemme koskaan ole täydellisiä.  

Itsensä piiskaaminen suorituksiin voi lisätä agression tunteita, mitkä voivat patoutua sisälle ja purkautua itsensä vahingoittamisena, kuten syömishäiriönä, viiltelynä, addiktioina yms. ikävinä asioina itseä kohtaan. Itsensä liiallinen pakottaminen suorituksiin voi aiheuttaa myös toisiin ihmisiin kohdistuvia agression tunteita. Agressio saattaa ilmetä pahan puhumisena, toisten jättämisenä ulkopuolelle jostakin, tavaroiden paiskomisena, tiuskimisena yms. Pahan puhuminen selän takana voi olla selviytymiskeino työpaikoilla, jos työpaikalla ei toimi kaikki, niin kuin pitäisi. Sama pätee myös elämään työpaikan ulkopuolella.

Pahan puhuminen, toisten vähättely, tiuskiminen tai empatian puute muita tai itseä kohtaan on yksi hälytysmerkki! Pysähdy ja mieti, miksi teet juuri niin kuin nyt teet. Oletko ehkä suorittanut liikaa? Oletko tehnyt asioita, mitä et itse olisi halunnut tehdä? Oletko yrittänyt olla jotakin muuta? Oletko moittinut itseäsi jostakin? Oletko unohtanut huomioida itseäsi? No mikä neuvoksi, jos huomaat itsessäsi näitä piirteitä? 

Ihan ensiksi on korjattava se, mikä on rikki. Jos huomaat olevasi esim. kiukkuinen töistä palattuasi, niin lähdepä korjaamaan tilanne. Mieti, oletko ehkä suorittanut liikaa töissä tai yrittänyt olla jollakin tapaa erilainen? Tämä pätee myös työpaikan ulkopuoliseen elämään eli vapaa-ajalla suorittamiseen. Jos näin on, niin hyvä on lopettaa itsensä kritisoiminen. Kritisoiminen johtaa usein ylisuorittamiseen ja vääränlaisen roolin vetämiseen. Rooli ei ehkä olekaan se mieleinen, vaikka itselle uskottelisitkin niin. Jos kysyt itseltäsi, millainen oikeasti olet, niin saatat saada erilaisen vastauksen. Olet ehkä havitellutkin vain unelmakuvaasi ja tehnyt unelmaroolisi mukaisesti asioita. Vääränlaisen roolin vetäminen uuvuttaa, koska kulissin ylläpitäminen vaatii liiallista suoriutumista päivästä toiseen. 

Jos pystyt sallimaan itsellesi rakkauden, niin muutos on valmis. On ajateltava myötätuntoisemmin itseään kohtaan. Myötätunto on rakkautta. Voit ajatella, että olet ainutlaatuinen ja hyvä ihminen, vaikka et kaikkeen pystykään. Ei sinun tarvitse todistaa kenellekään mitään. Sinä itse tiedät, mikä sinulle on hyväksi. Vaikka voisit ajatella tässä kohtaa, että mites ne toiset? Toiset voi paljon paremmin, jos vain muistat ajatella myös itseäsi. Jos joku kuitenkin pakottaa mielessäsi suorittamaan ja saavuttamaan asioita, niin ajattelepa, mitä kaikkea olet jo nyt saavuttanut. Voit luulla, ettet ole millään tavalla merkityksellinen. Se ei ole totta, koska olet varmasti vaikuttanut hymylläsi, naurullasi, rehellisyydelläsi, huumorintajullasi, katseellasi, auttavaisuudellasi, rakkaudellasi, ilollasi, sinnikkyydelläsi tai jollakin muulla ominaisuudellasi toisiin ihmisiin. Kaikki ihmiset ovat ainutlaatuisia, omilla persoonallisilla tavoillaan. Omia ominaisuuksia ei kannatta lähteä muuttamaan, vaikka haluaisitkin miellyttää muita. Erilaisuus on rikkaus! 

Antamalla myös itselle rakkautta, voi löytää kukoistuksen. Rakkautta on antaa menneisyyden olla ja keskittyä tekemään enemmän asioita, mitkä toimii. Ei ole järkevää pohtia koko ajan tekemättömiä asioita tai menneisyyttä. Ei myöskään ole järkevää pohtia koko ajan, mitä pitäisi tehdä. Parempi on antaa itselleen anteeksi menneisyyden asiat ja hyväksyä olevansa hyvä ihminen, vaikka ei kaikkeen pystykään. Menneisyyden virheistä on hyvä ottaa kuitenkin opiksi ja tehdä asiat toisin jatkossa. Juuri toisin tekeminen on korjaamista. Sinä korjaat sen, mikä on rikki! Rakastavat teot itseä kohtaan ja myös muita ihmisiä kohtaan auttavat saavuttamaan kukoistuksen. Jos haluat kukoistaa, niin sinun on pidettävä itsestäsi huolta ja panostettava hyvinvointiin. Sama pätee myös muihin ihmissuhteisiin, kuten parisuhteeseen. Jos parisuhde on sinulle tärkeä, niin nosta se tärkeäksi elämässäsi. 

Tämä tarkoittaa tekoja parisuhteen eteen, kuten toisen kuuntelemista. On kuunneltava toista, millainen hän on, mitä hän haluaa ja mitä tulevaisuuden haaveita toisella on. On helpompi tehdä rakastavia tekoja toista kohtaan, kun tuntee toisen toiveet ja odotukset. Anna kaikille muille ihmisille mahdollisuus olla sellaisia kuin he ovat sekä kumppanillesi mahdollisuus olla sellainen kuin hän on. Koska tuo hyväksyntä mahdollistaa toiselle juuri sen, että hän voi olla juuri sellainen kuin hän on. On ajateltava myötätuntoisemmin myös toisia kohtaan. Myötätunto on jo itsessään rakkautta. Voit ajatella, että kumppani tai joku muu ihminen on ainutlaatuinen ja hyvä ihminen, vaikka ei kaikkeen pystykään. Kumppanisi tai joku muu ihminen on varmasti hyvä ihminen omalla persoonallaan. Ei meidän tarvitse todistella kenellekään mitään. Me itse tiedämme, mikä meille on hyväksi, jotta voimme kukoistaa!