Stressinhallinta

12.10.2018

Tutustuin kuvassa oleviin stressinhallintakortteihin ja otin ne yhdeksi työvälineeksi terapiaistuntoihini. Stressinhallintakortteja voi käyttää myös itsenäisesti kotona tai töissä apuna stressin lievittämisessä. Stressinhallintakorttipakka sisältää 51 erilaista ja helppoa harjoitusta, jotka voit ottaa osaksi arkeasi. Voit opetella korttien harjoituksia ulkoa ja tehdä niitä myös vaikka kaupassa, junassa tai ennen jännittävää tilannetta muiden huomaamatta. Stressikupla -kirjan haluan myös mainita, koska kirjaa voin suositella kenelle tahansa ennaltaehkäisemään pitkäkestoisen stressin syntymistä. Kirjassa oli paljon syvällistä pohdintaa stressin taustoista ja stressin aiheuttamista sairauksista.   

Stressinhallinta on mahdollista, jos myönnät itsellesi olevasi stressinhallinnan tarpeessa. Liiallista stressiä voi aiheuttaa suorittaminen. Ihmisen elämä on usein suorittamista; täytyy käydä töissä, on huolehdittava kodista, vietävä lapsia harrastuksiin, käytävä kaupassa yms. ja vielä lisäksi some kuormittaa aivojamme jatkuvasti. On hyvä muistaa, ettei stressi aina ole huono juttu. Stressi on myös positiivinen voima selviytyä haastavista tilanteista, mutta pitkittyessään haittaa elämää. Pitkittyessään stressi sotkee immuunijärjestelmän, lisää uupumusta ja nukkuminen voi häiriintyä. Helppo ei ole tunnistaa itsessään pitkittyneen stressin oireita tai myöntää itselleen olevansa stressinhallinnan tarpeessa. Nykyään ihannoidaan ehkä liiaksi meneviä, sosiaalisia ja energisiä ihmisiä. Verkkaiset, ajatuksiin uppoutuneet ja vähäpuheiset ihmiset saattavat tuntea itsensä jollain tapaa joukkoon kuulumattomiksi, vaikka nämä ihmisethän ajattelevat viisasti ja nautiskelevat kaikilla aisteillaan elämästään. Kuvitelma jatkuvasta energisyydestä ei ole totta! Jatkuvan energisyyden tavoittelu tuottaa pidemmällä aikavälillä lisää stressiä. Varsinkin, jos suoritamme elämää ja unohdamme pysähtyä, uppoutua ajatuksiimme, haaveilla, hengitellä, iloita, puhua ajatuksistamme, nautiskella ruuasta, lepäillä, ulkoilla, ihastella luontoa, kuunnella luonnon ääniä, uppoutua musiikkiin, nähdä ympärillämme tapahtuvia asioita sekä ihmisiä.       

Stressi vaikuttaa elintoimintoihimme monella tavalla. Stressin seurauksena sydämen syke ja verenpaine nousee, hengitys kiihtyy sekä lihakset jännittyy. Stressi vaikuttaa pitkittyessään tunne-elämään itkukohtauksina tai raivopuuskina. Vatsa voi olla myös huonossa kunnossa, paikat voi kipuilla, henkeä voi ahdistaa tai rintaan pistää. Nukkuminen häiriintyy myös helposti stressin seurauksena ja iltaisin on hankala nukahtaa tai aamuyöllä herätään valvomaan. Jos sivuutamme nämä stressin oireet ja jatkamme suorittamista, niin seurauksena on usein uupumus. Uupumus pakottaa viimein pysähtymään! Uupumuksen tilassa voimavaroja ei riitä enää mihinkään ylimääräiseen, kuten harrastuksiin, ystäviin tai muihin sosiaalisiin rientoihin. Elämä jatkaa siis edelleen vain suorittamisen kehäänsä, jos et nyt viimein ala tehdä tälle stressille jotakin! Tartu nyt viimein stressinhallintaan, opettele myötätuntoisemmaksi itseäsi kohtaan ja harjoittele arjen läsnäolon taitoja. Nämä taidot voi jo auttaa paljon ja elämä alkaa tuntua merkityksellisemmältä, levollisemmalta sekä löydät elämästäsi yhä enemmän ilon aiheita. 

https://hidastaelamaa.fi/puoti/stressinhallintakortit/