Mitä ahdistukselle ja uupumukselle voi tehdä? Mitä henkinen valmennus on?

22.11.2018

Ahdistuneisuuden tunne luonnollinen ja normaali tunne jännittävissä tai vaativissa tilanteissa. Joskus ahdistuneisuus voi kuitenkin yleistyä, jos elämäntilanne on pitkään haastava tai stressaava. Erityisherkkyys voi lisätä myös ahdistuneisuuden tunnetta, mutta tunnetta voi oppia hallitsemaan tai vähentämään itse. Jokainen kokee joskus elämäntilanteeseen liittyvää surua, mikä pitkittyessään voi johtaa masennukseen. Masennuksen merkkejä voivat olla uupumus, unihäiriöt, ruokahaluttomuus, itsetuhoiset ajatukset, toimintakyvyn ja tunnetilan muutokset. Äkilliset elämänkriisit, kuten keskenmeno, läheisen menetys, sairastuminen, parisuhteen päättyminen yms. voivat aiheuttaa myös ahdistusta, masennusta tai erilaisia kehollisia tuntemuksia. Myös pienemmät traumat aiheuttavat muutoksia kehomuistiin ja näistä eroon pääseminen vaatii usein uusia toimintatapoja.

Ratkaisukeskeinen terapia voi auttaa pitkittyneen uupumuksen syyn selvittämisessä ja uusien toimivien keinojen löytämisessä. Uupumus voi olla kehon viesti levon tarpeesta, liiallisesta fyysisestä tai henkisestä kuormituksesta. Joskus työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen voi aiheuttaa uupumusta sekä parisuhdeongelmia. Pikkulapsiarki voi kuormittaa ja vanhemmat tarvitsevat keinoja esim. ajanhallintaan, tunteiden hallintaan yms. Joskus myös ylivilkkaan tai impulsiivisen lapsen ohjaaminen tai uusperhearki voi viedä liikasi voimia ja perhe tarvitsee uusia toimintatapoja arjen pyörittämiseen. Uupumus sekä ahdistunut olotila voi johtua myös jostakin muusta kuormittavasta tekijästä. Ennen terapeutille tuloa kannattaa selvittää terveydellinen tila, koska kilpirauhasen vajaatoiminta tai joku muu terveydellinen syy saattaa aiheuttaa uupumusta tietämättäsi.

Uupumus tai ahdistava olotila voi olla myös työuupumusta. Työuupumus on myös voitettavissa, jos löydät oikeat toimintatavat jaksamisesi kannalta. Työristiriidat voivat pahentaa uupumusta. Työristiriitoja voivat olla kiusaaminen, epäasiallinen johtaminen, huutaminen, huono käyttäytyminen, haukkuminen, nimittely, tulehtuneet välit, puhumattomuus yms. Ratkaisukeskeisen henkisen valmennuksen eli mentaalivalmennuksen avulla voidaan parantaa yksilön tai ryhmän  toimintaa positiivisesti pysyvään muutokseen, oli kyse yksilöstä tai ryhmästä. Ratkaisukeskeinen henkinen valmennus selvittää mahdolliset ristiriidat neutraalisti, syyttämättä ja syyllistä etsimättä. Valmennuksessa keskitytään tunnetiloihin, motiiveihin, ajatuksiin, päämääriin ja toimiviin toimintatapoihin. Valmennus perustuu ratkaisukeskeisyyteen ja osaksi NLP:n. NLP pitää sisällään kyvyn ajatella sekä kommunikoida niin, että saadaan tuloksia. Sinäkin voit oppia ajattelemaan, päättämään ja olemaan motivoituneempi sitä kohtaan, mitä sinä teet. 

Jos haluat lähteä mukaan ratkaisukeskeisen henkiseen valmennukseen, niin sinun on ensin tiedettävä, mitä sinä haluat muuttaa elämässäsi tai mitä ryhmänä haluatte muuttaa toiminnassanne. Jos tietoa ei vielä ole tuosta uudesta suunnasta, niin voimme lähteä ottamaan siitä yhdessä selvää. Henkisen valmennuksen avulla opit ajattelemaan eri tavalla ja toimimaan tuloksekkaammalla tavalla. Valmennus pyrkii siihen, että ajatukset eivät vaikuta enää tunteisiisi ja ruoki tietynlaista käyttäytymistä eri tilanteissa. Esimerkiksi ennen valmennusta tietyssä tilanteessa saattaisit toimia huonolla ja epäedullisella tavalla, mutta nyt sinä toimitkin päinvastoin tuloksekkaasti ja onnistuneesti. Suosittelen Ratkaisukeskeistä henkisitä valmennusta, jos haluat saada positiivisen muutoksen elämääsi!  Varaa siis aikasi työnohjaukseen. Käytän työnohjauksessa henkisen valmennuksen metodeja. Tervetuloa työnohjaukseen!